29 Aralık 2018 Cumartesi

ÖSTROJEN VE PROGESTERON

   Hormonlar insanları fiziksel ve ruhsal olarak etkiler. Ruhsal dünyamızda bazı problemler meydana getirir. Bu konuda en çok etkilenen de biz kadınlarız galiba :) Yoksa her ayın belli günleri neden çikolata günü ilan edilsin dimi ama? :)  Aslında canlılar dış ortamdaki meydana gelen değişimlere uyum sağlamak ve iç ortamlarındaki dengeyi korumak zorundadırlar. Bu dengenin sağlanması ve değişmez tutulması olayına da tıp dilinde Homeostazis denir. Homeostazisin sağlanması ise iki tür sistem tarafından meydana gelir. Biri sinir sistemi diğeri endokrin sistem dediğimiz hormonal sistemdir. Bu hormonal sistemin içinde kadınları derinden etkileyen östrojen ve progesteron hormonları gelir. Östrojen ve progesteron hormonları birbirlerini dengeleyen iki hormondur. Aslında yumurtalıklardan salgılanan bu hormonların kontrollü bir şekilde salgılanması da beynimizde bulunan hipofiz bezi dediğimiz bezin ön lobundan salgılanan FSH ve LH hormonları tarafından denetlenir. Tabiii hipofiz bezi kendi kafasına göre salgılamıyor bu hormonları onu da kontrol eden bir yapı var onun adı da Hipotalamus'tur. Gelelim östrojen ve progesteron nedir ve ne işe yarar. 

Östrojen ve Progesteron Nedir?

Östrojen, kadınlık hormonu olarak bilinmekle birlikte hem kadınlarda hem erkeklerde bulunur. Tabi kadınlardaki oranı çok yüksektir. Kolesterolden sentezlenen bir hormondur. Yumurtalıklardan salgılanır. Östrojen aynı zamanda böbreküstü bezlerinden ve yağ hücrelerinden de üretilir.
Ergenlik döneminin başlaması ile birlikte meme, koltukaltı ve pubis bölgesinde kıllanma görülür. Adet dönüsü ve üreme sisteminin düzenlenmesi ile ilgili hayati öneme sahiptir. Adet döngüsü sırasında döllenme, döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi ve erken dönem embriyonun beslenmesi için uygun ortam yaratır. Adet döngüsünün ilk kısmında rahim içi kalınlığının artmasını sağlar. Eğer o ay döllenme olmaz ise östrojen seviyeleri hızla düşer. Sonrasında adet kanaması görülür.


Progesteron, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Ama ana görevi rahimi hamilelik için hazırlamaktır. Her ay yumurtlamadan sonra döllenmiş yumurtaya kan damarlarından zengin yatak hazırlar. Rahmin tabakasını kalınlaştırmaya yardımcı olur. Eğer döllenmiş yumurta yoksa progesteron seviyeleri düşer. Böylelikle menstruasyon(adet kanaması) oluşur. Döllenmiş bir yumurta uterus duvarına tutunup yerleşirse progesteron, gebelik boyunca uterus duvarının beslenmesini ve astarının korunmasına yardımcı olur.



Arasındaki farklar ise şunlardır;
  • ·        Hamilelikte daha çok rol oynayan progesterondur, östrojen ise bu dönemde meme bezlerinin gelişmesinde yardımcı olur.
  • ·        Östrojen kadının özelliklerinin oluşmasında yardımcı olurken, progesteron oluşan bu özelliklerin gelişmesinde yardımcı olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖSTROJEN VE PROGESTERON

   Hormonlar insanları fiziksel ve ruhsal olarak etkiler. Ruhsal dünyamızda bazı problemler meydana getirir. Bu konuda en çok etkilenen de b...